Sikringsskap

Hjertet i installasjonen


Forståelse for sikringsskap

Sikringsskapet er hjertet i det elektriske anlegget og spiller en kritisk rolle i å forhindre brann og skader på elektriske apparater. For å sikre at sikringsskapet alltid er i god stand, er det viktig å vite hva det innebærer og når det er på tide å oppgradere. Les videre og få en grundig forståelse av sikringsskap og de viktigste spørsmålene knyttet til dem.

Sikringsskapet er en sentral enhet i det elektriske anlegget som overvåker og sikrer strøm til hjemmets elektriske apparater. Det sørger for at strømmen blir trygt fordelt og overvåker anlegget for å hindre brann og skader, fra overbelastning, kortslutning og jordfeil.

Kapasiteten i sikringsskapet må være tilpasset ditt hjem og energibehov. Et sikringsskap inneholder flere komponenter, som kabinett, sikringer, overspenningsvern, kursfortegnelse og strømmåler. Disse komponentene bidrar til å beskytte det elektriske anlegget og forhindre overbelastning og varmegang.

Det er viktig å være oppmerksom på tegn på farlige feil i sikringsskapet, som varme, sikringer som kobler ut eller svidd lukt. Hvis du merker noen av disse tegnene, bør du kontakte en elektriker for en sjekk av sikringsskapet.

Skrusikringer

I dag kan vi også sikre anlegget mot varmegang forårsaket av lysbuer. Lysbuer kan komme opp i flere tusen grader og oppstår når det er dårlig kontakt i en kobling eller defekt kabel. Siden 2018 er det anbefalt at man har lysbuevern for alle rom noen sover i.

Et elektrisk anlegg har normalt en levetid på 30 år, og hvis du har et sikringsskap fra 1990-tallet, kan det være lurt å kontakte en elektriker for en sjekk. Prisen på å bytte eller modernisere et sikringsskap varierer avhengig av flere faktorer, som antall kurssikringer og boligens størrelse, men ligger vanligvis mellom 8 000 og 25 000 kroner.

Ved å ha et godt vedlikeholdt og moderne sikringsskap, kan du sikre et trygt og effektivt elektrisk anlegg i hjemmet ditt. Optimal Elektro er her for å hjelpe deg med å ta vare på sikkerheten i ditt hjem.

Sikringskap elektriker

Skrusikringer har en tråd som ryker når den blir for varm. De tåler ofte for mye belastning og kan være en kilde til varmegang. 

Gamle automatsikringer er tryggere, men de er kun lagd for å beskytte ledingene fra å bli for varme, og for å kutte strømmen ved kortslutning. De beskytter ikke deg eller dine mot støt.

For å beskytte deg og utstyr mot støt fra feilstrømmer, må man ha jordfeilbryter. Da går sikringen ved feil som sender strøm til jord. Det er krav om jordfeilbrytere i alle nye hus. Dagens jordfeilbrytere kan varsle om feil som er på vei til å bli alvorlige, før det er for sent.

Vi anbefaler derfor alltid å bytte til jordfeilautomater. Da får man et sikrere hjerte i installasjonen.

Overspenningsvern er påbudt i alle sikringsskap installert etter 2012 og beskytter det elektriske anlegget mot uventede endringer i spenning, som for eksempel lynnedslag. 

Lysbue

Ta kontakt for å komme i gang!