Belysning

Muligheter og fordeler med LED belysning

Bytte fra tradisjonelle lysstoffrør til LED-belysning er en investering som gir betydelige energibesparelser, reduserte driftskostnader og en mer miljøvennlig løsning. I denne artikkelen vil vi utforske lønnsomheten ved å bytte til LED, mulighetene som LED-teknologi tilbyr og hvorfor det er en fordel å oppgradere belysningen. Optimal Elektro er en bedrift som har lang erfaring med å hjelpe kunder med denne overgangen og kan tilby ekspertise og rådgivning for å sikre en smidig prosess.

Nytt lovverk
Miljødirektoratet i Norge har annonsert at lysrør som inneholder kvikksølv, inkludert kompaktlysrør (CFL), T5-, T8-, T10- og T12-lysstoffrør, vil bli faset ut i løpet av 2023. Dette gjelder også for hele EU og forbudet er tatt inn i RoHS direktivet.

Forbudet mot kvikksølvholdige lysrør kan ha flere konsekvenser for import, tilgang og pris på LED-lamper. Med økt etterspørsel etter LED-belysning som et miljøvennlig og energieffektivt alternativ, kan det forventes en kraftig økning i import og etterspørsel etter LED-lamper i hele EU. Dette kan føre til en midlertidig råvaremangel og økning i prisene på LED-lamper på grunn av økt etterspørsel og eventuelle begrensninger i produksjonskapasiteten.

Optimal Elektro Led belysning

Fordelene med å bytte fra lysstoffrør til LED-belysning

Energieffektivitet: LED-lys bruker betydelig mindre energi enn tradisjonelle lysstoffrør, noe som resulterer i lavere strømregninger, redusert CO2-utslipp og mindre ressurser på vedlikehold. LED-lys kan redusere energiforbruket med opptil 60-70 % sammenlignet med lysstoffrør, og gir dermed en betydelig kostnadsbesparelse over tid.

Viste du? En armatur med 2 x 58W lysstoffrør trekker ikke bare 116W, på grunn av elektronikken i armaturen trekker den mellom 170 – 200W… 

Lengre levetid: LED-lys har en lang levetid og varer ofte mer enn 50 000 timer, noe som reduserer vedlikeholdskostnadene og behovet for hyppig utskifting. Dette bidrar til å redusere avfall og ressursbruk knyttet til utskifting av lyskilder.

Bedre lyskvalitet: LED-belysning gir en jevnere og mer behagelig belysning enn lysstoffrør. LED-lys gir umiddelbar full lysstyrke når de slås på, noe som forbedrer komforten og arbeidsmiljøet.

Miljøvennlighet: LED-lys inneholder ikke kvikksølv og er derfor mer miljøvennlige enn lysstoffrør, som kan være skadelige for miljøet hvis de ikke håndteres riktig ved avhending. I tillegg reduserer den økte energieffektiviteten og levetiden til LED-belysning ressursbruken og avfallsmengden.

Fleksibilitet og designmuligheter: LED-teknologi tilbyr en rekke designmuligheter og fleksibilitet i belysningsløsninger. LED-lys er tilgjengelige i ulike farger, lysstyrker og former, og kan enkelt dimmes for å tilpasse lysnivået etter behov.

Bærekraftig belysning

Hvorfor velge Optimal Elektro for overgangen til LED-belysning?

Optimal Elektro er en ledende leverandør av LED-belysning og har lang erfaring med å hjelpe kunder med å bytte fra lysstoffrør til energieffektive LED-løsninger. Ved å samarbeide med Optimal Elektro kan du dra nytte av:

Ekspertise og rådgivning: Optimal Elektro har et team av erfarne fagfolk og samarbeidspartnere som kan veilede deg gjennom hele prosessen med å bytte til LED-belysning. Vi kan anbefale de mest hensiktsmessige produktene og løsningene for din spesifikke situasjon, samt tilby teknisk støtte og råd om hvordan du kan maksimere energibesparelsene og fordelene med LED-teknologi.

  • RA / CRI: Forteller om evnen til å gjengi farger. Spotter for «innebruk» bør være over Ra90. Lys i gang og fellesarealer bør være over Ra80.

    Kelvin: Kelvin er fargetemperaturen på lyset som kommer ut. Høyere verdi betyr kaldere lys (mer hvitt og til slutt mot blått). Lavere verdi betyr mer oransje lys. 2700 - 3000 kelvin er varmhvit, og kaldhvit regnes fra 4000 kelvin.

    Lumen: Forteller hvor mye lys som kommer ut fra lysskilden. (Tommelfinger regel: Du kan gange det du pleide å tenke i watt med 10-12 for å få lumen. 600 lumen vil altså gi omtrent like mye lys som en gammeldags 60 watt pære).

    Watt: Forteller hvor mye effekt armaturen bruker.

    L-verdi: Forteller hvor mye lys lampene skal levere etter oppgitt levetid. Eksempel: L70/50.000 timer = 70% lysstyrke etter 50.000 timer. Det er stor forskjell på om en lampe/pære er merket L70/50.000, eller L90/50.000.

    Produsentene trikser med disse tallene for å virke bedre. Følg med på forholdet mellom L-verdi og levetid. Noen oppgir hvor mye watt lyskilden bruker, mens andre oppgir hvor mye hele lampen bruker, inkludert drivere og annen elektronikk.

    Husk å ikke blande lysstoffrør og LED lamper på samme kurs! Da «spiser» lysstoffrørene opp levetiden til den nye LED lampen din.

Kvalitetsprodukter: Optimal Elektro tilbyr et bredt utvalg av LED-produkter av høy kvalitet som er designet for å gi optimal energieffektivitet, lyskvalitet og levetid. Ved å velge LED-belysning fra Optimal Elektro, kan du være sikker på at du investerer i pålitelige og holdbare løsninger som vil gi betydelige kostnadsbesparelser over tid.

Profesjonell installasjon: Optimal Elektro tilbyr profesjonell installasjon av LED-belysning, noe som sikrer at produktene installeres korrekt og fungerer optimalt. En profesjonell installasjon reduserer risikoen for feil og problemer, og sikrer at du får mest mulig ut av din investering i LED-teknologi.

Kundestøtte og oppfølging: Optimal Elektro lever og ånder god kundestøtte og oppfølging. Vi hjelper deg med eventuelle spørsmål eller bekymringer du måtte ha etter installasjonen av LED-belysning. Ved å samarbeide med Optimal Elektro, kan du være sikker på at du får den støtten og veiledningen du trenger for å maksimere fordelene med LED-belysning.

Optimal Elektro LED Belysning

Det er noen begrep som er viktige å kunne når man sammenligner LED.

RA / CRI: Forteller om evnen til å gjengi farger. Spotter for «innebruk» bør være over Ra90. Lys i gang og fellesarealer bør være over Ra80.

Kelvin: Kelvin er fargetemperaturen på lyset som kommer ut. Høyere verdi betyr kaldere lys (mer hvitt og til slutt mot blått). Lavere verdi betyr mer oransje lys. 2700 - 3000 kelvin er varmhvit, og kaldhvit regnes fra 4000 kelvin.

Lumen: Forteller hvor mye lys som kommer ut fra lysskilden. (Tommelfinger regel: Du kan gange det du pleide å tenke i watt med 10-12 for å få lumen. 600 lumen vil altså gi omtrent like mye lys som en gammeldags 60 watt pære).

Watt: Forteller hvor mye effekt armaturen bruker. 

L-verdi: Forteller hvor mye lys lampene skal levere etter oppgitt levetid. Eksempel: L70/50.000 timer = 70% lysstyrke etter 50.000 timer. Det er stor forskjell på om en lampe/pære er merket L70/50.000, eller L90/50.000. 

Produsentene trikser med disse tallene for å virke bedre. 

  • Følg med på forholdet mellom L-verdi og levetid 

  • Noen oppgir hvor mye watt lyskilden bruker, mens andre oppgir hvor mye hele lampen bruker, inkludert drivere og annen elektronikk.

Husk å ikke blande lysstoffrør og LED lamper på samme kurs! Da «spiser» lysstoffrørene opp levetiden til den nye LED lampen din.

Bytte fra lysstoffrør til LED-belysning er en lønnsom investering som gir betydelige energibesparelser, reduserte driftskostnader og en mer miljøvennlig løsning. LED-teknologi tilbyr en rekke muligheter og fordeler, inkludert bedre lyskvalitet, fleksibilitet i design og økt miljøvennlighet. Optimal Elektro er en erfaren leverandør av LED-belysning og kan hjelpe deg med å realisere fordelene ved å bytte til LED. 

Lys som design

Lys påvirker oss hele tiden. Lys kan gjøre oss opprømte, glade og avslappet. Man kan bruke lys til å endre stemningen i et rom, få frem detaljer i kunst, eller fremme favoritt bildet.

Ønsker du en estetisk lampe eller pære, som gir rommet egen karakter? Kanskje du drømmer om en spennende effekt uten at lysskilden er synlig? Eller er du på jakt etter en flott lampe som gir godt arbeidslys?

Vi hjelper deg med å finne riktig lampe til enhver setting, og råd til innredning av hjemmet ditt.

Lys design

Hvorfor flimrer og gløder det?

  • Med tradisjonelle glødepærer kan løs tilkobling forårsake problemer.

  • Hvis lysrøret flimrer, kan det være på tide å bytte det.

  • Ved bruk av LED-lys kan det være kommunikasjonsproblemer mellom lyskilden og dimmeren.

LED-lys trenger mindre effekt enn hva eldre dimmere kanskje ble designet for. Dette kan resultere i suboptimal dimming og flimring, spesielt hvis dimmeren ble installert da du brukte halogen- eller glødepærer.
Hvis du nå har byttet til energieffektive LED-lys, kan løsningen være å oppdatere til en LED-spesifikk dimmer.

Viktig å merke seg: kun en sertifisert elektriker skal bytte dimmeren.

Gløding når den er slått av?
LED-lamper kan også påvirkes av krypstrøm. Noen ganger kan LED-lamper fortsette å lyse svakt etter at de er skrudd av. Dette skyldes vanligvis en minimal spenning som er tilstrekkelig for å tenne en LED.
Dette er ufarlig, og problemet kan ofte løses med en kondensator eller en bestemt type dimmer/bryter.

Hvordan finne den riktige dimmeren? Selv om du har en dimmer kompatibel med LED, kan du oppleve flimring. Dette kan være knyttet til kvaliteten på LED-lyset eller forstyrrelser fra andre elektriske enheter.

  • Vurder hvor mange lys og total effekt før du velger en dimmer for å sikre riktig belastning.

  • Sjekk dimmerens minimum og maksimum effektgrenser.

  • For å finne den optimale dimmeren, kontakt en lokal elektriker.


LED flimrer

Ta kontakt for å komme i gang!